ŘÍJEN

31.10.2023 16:36

Říjen u nás byl ve znamení sklizně. Sklizně jablíček, hrušek, švestek,... Plody podzimu jsme si ve školce řádně užili. Učili jsme se básničky, písničky, tvořili jsme z šípků a kaštanů, ovoce jsme zkoumali všemi smysly a nakonec jsme si také upekli voňavý závin. Je s podivem, jak všechno vlastnoručně vyrobené, dětem chutná. Věříme, že i doma jsou to ti nejlepší pomocníci.

Po jablíčkách přišla na řadu mrkvička z našeho záhonku. Tolik zábavy jsme si užili s posledními mrkvičkami. Jedna byla velká, druhá tenká, třetí maličká, čtvrtá okousaná, pátá nešla vytáhnout... Naši zahradníci zjišťovali, jak se který plevel jmenuje, co dokáže vyschlá půda a drobní škůdci. Přesvědčili se, že o záhonek je třeba pečovat stále, abychom mohli sklízet úrodu. A je moc fajn, že to zjistili sami, svým pozorováním a úsilím. Už teď vymýšlí, co všechno si příští rok zasadí.

Každoročně v říjnu začíná i kurz bruslení pro zájemce z řad starších dětí. Na letošní kurz se přihlásilo 10 dětí a termín od paní lektorky byl stanoven na čtvrtky. Malé bruslaře neodradil první pád na ledě, ale ani druhý a třetí, a s velikou chutí hrají hry a zábavnou formou se pod vedením paní lektorky učí bruslit.

Akce "Draci nad vesnicí", každoročně pořádaná v Dolanech jeden říjnový pátek, byla impulsem pro náš "Dračí týden". Že není drak jako drak, že je těžké uvázat dračí smyčku i dračí ocásek, že i draci na obloze tancují, dokázat je spočítat, to je jen malý výčet aktivit z našeho týdne věnovaného drakům. Letos se nám podařilo zapojit i většinu rodičů do tzv. Dračí výzvy. Úkolem rodičů s dětmi bylo společně navázat mašličku, stužku, provázek nebo krepový papír na ocásek našim dráčkům. Dopadlo to skvěle a krásní dráčci nám dál zdobí vchod do naší školky. Ještě jednou děkujeme.

Ke konci měsíce nás čekalo divadelní představení spolku Maminy ve Velkém Třebešově. Byla to premiéra pohádky "Jak to chodí u medvědů". Laskavá pohádka o medvědech a koláčích. Děti si opět mohly všechny loutky prohlédnout a opatrně osahat. S Velkým Třebešovem máme v plánu ještě nejméně dvě představení během tohoto školního roku.

31.říjen se nese ve znamení, původem keltského, svátku Halloween. Dlabání dýní, strašida, světýlka a dýňová polévka... Dýně jsme vydlabali a tímto děkujeme rodině Válkových za opravdu hezké a velké dýně, zpívali a tvořili, ale pravou Halloweenskou - Podzimní slavnost si užijeme až 8.listopadu od 16h v budově ZŠ. A moc se těšíme..

Zpět